El foner emmascarat

Un foner modern i amb poca punteria que tira codolades contra els polítics balears... i no els fer gaire. Articles publicats a "Es Carrer"

divendres, d’octubre 20, 2006

Trilingüisme a la balear

Ho sé de bona font. Finalment, serà la Conselleria de Salut l’encarregada de desplegar la volada del trilingüisme. En efecte, un cop els savis entre els més savis de la CAIB s’han adonat que hi manquen llicenciats capacitats per impartir les matèries escolars en anglès –o dominen l’idioma o dominen la química— i per no rectificar –això, mai— aplicaran uns petis canvis en la disposició. Abreviant: de trilingüisme, a llengua partida en tres.

Per aconseguir una llengua trífida, cada interessat s’haurà de posar en contacte amb l’IB-Salut, que l’assessorarà sobre les modalitats a què pot optar: pública o privada. Hom recomana la privada, puix la intervenció és més delicada. Triar la pública, emperò, implica d’estar disposat a engreixar la llista d’espera, que en cas és una sort. El dia assignat, li facilitaran un antifaç per evitar que vegi un excés de sang i després que hagi glopejat absenta per adormir una mica la llengua, el metge agafarà una “gillette” ben nova i li seccionarà l’apèndix en tres. El tel (“frenillo”) restarà intacte. Qui opti per la medicina privada gaudirà d’anestèsia local i d’una seccionada feta amb làser. Aquesta opció no és tan crua, però els efectes seran semblants: ningú no en sortirà perjudicat. En acabat, cada illenc disposarà d’una llengua dividida en tres. Igualtat absoluta.

Els beneficis d’aquesta parida balear són evidents. Per començar, els empadronats podran satisfer tres parelles alhora, fet que atraurà a les Illes noctàmbuls i polígams musulmans, la qual cosa augmentarà la nostra riquesa. Crear riquesa és cabdal. En voler ofendre, hom podrà fer tres moms a la vegada. També serà factible adoptar la salutació tibetana i treure la llengua a tot un autocar ple d’estrangers. Si les dones girafa són una atracció birmana, els trífids ho serem a les Balears: turisme etnològic. Ens marejaran: “Un mom, que et faré una foto, polit meu!”. Teològicament, també presenta punts interessants: és una manera didàctica d’explicar el misteri trinitari. Els balears tindrem una única llengua, però que a més serà trina. En voleu més? Que no seria fantàstic substituir aquests horribles pírcings que la foraden per una llengua en forma de tronyella? El súmmum dels científics seria aconseguir nadons trífids. Van fent proves.

No queda massa clar si una llengua així facilitarà de parlar més idiomes. De fet, no té gaire importància. El que de veritat cal és fomentar el disseny lingual. Jo, m’hi apunt. Compliré amb el meu deure. I a la brava: sense anestèsia ni alcohol.