El foner emmascarat

Un foner modern i amb poca punteria que tira codolades contra els polítics balears... i no els fer gaire. Articles publicats a "Es Carrer"

divendres, de febrer 29, 2008

Encara no he reaccionat

Que ens tornin la fe. Si més no que ens la facin estudiar. Sense Catecisme som meitat. De petit, m’agradava memoritzar-lo. No l’he oblidat. Vet aquí una mostra. Pregunta: “¿Por qué decimos que Camps es creador?”. Resposta: “Decimos que Camps es creador porque todas las cosas las hizo de la nada”. Toma! El mestre ho ha tornat a aconseguir: ha creat.

Aquest cop el tremolor que passeig no és endogen: és provocat. Júpiter s’allunyava de Mart –adéu conjunció!--, i el fet havia de tenir conseqüències. Tornava l’espectacle. Estava fent un tomb per Cabildolàndia i, de sobte, se m’acostà per darrere un guàrdia pretorià de la brigada CR (Ciutadella Reacciona) que em va clavar un sacsejada antològica mentre em repetia insistentment: “Reacciona, reacciona!”. Com si fos senzill! Ni he reaccionat, ni m’he recuperat. Sembl un vibrador. Som inestable. La sopa, ni tastar-la: em vessa de la cullera. M’he quedat amb un tembleque que ni els grans afeccionats al gin. Perdó, treis açò de gin ---vomitiva beguda maonesa— i posau-hi whisky –elegant elixir que recorda Escòcia i les seves faldes--. Ep, i esper que el creador no interpreti malament aquestes línies que encara seria capaç de denunciar-me en saber que pens en home amb falda.

La qüestió és que l’infatigable es queixa que Maó, o Mahó, o Mahón –i si ho deixàvem en Sweet City?— es vulgui proclamar capital de l’illa de manera traïdora. Té raó, punyetes. Què ha aportat Maó als menorquins? Boticas?, teatros?, cafés?, una hermosa electricidad? Si hi havia justícia la capital seria Ferreries: l’únic poble admirable de la Roqueta. I encara, que des que han serrat un tros del pujol que corona s’Ermita han perdut punts.

Cabildolàndia capital? I ara! Mai de la vida. Ho reclama el creador, cosa que ens hauria de fer pensar, però argumenta que s’han de repartir els serveis i aquí es contradiu. Si ets de Can Pepe has de lluitar per centralitzar els serveis. Per què fer una escola a Saragossa si a Madrid ja n’hi ha? Per què fer un aeroport a Barcelona si ha Madrid ja n’hi ha un? O una hospital a Guadalajara si a Madrid n’hi ha prou? O un TGV entre València i Barcelona si... Ui, m’havia encegat: entre aquestes ciutats mai no hi haurà connexió, car no convé que es relacionin.

En qualsevol cas, el cos d’elit de Ciutadella Reacciona fa una feinada. Les seves accions incrementaran els ensurts i, com a conseqüència, els infarts; però de què ens serveix ser cabildos si no sabem reaccionar? Hem de combatre contra els maonesos. La identitat és bàsica. Ciutadellenc: reacciona!