El foner emmascarat

Un foner modern i amb poca punteria que tira codolades contra els polítics balears... i no els fer gaire. Articles publicats a "Es Carrer"

divendres, de gener 19, 2007

TRES TOCS

Dimecres era diada. O no, que ja no ho tenc gaire clar. Dia 17 de gener ja fa dècades que s’ha convertit en un 18 de juliol o 12 d’octubre bis, i gràcies. Tal vegada no fora mala idea commemorar tres fets per separat, i a hores diferents, per acontentar tothom: el retorn del catolicisme a Menorca, el dia de sant Antoni pròpiament dit i la conquesta catalana de l’illa. Fins i tot hi cabria una quarta cosa: l’adoració del porquet que fa companyia al sant.

Em rebenta veure, precisament aquest dia, tanta bandera dels veïns (la dels del país del costat) onejant com a munició. Si el pobre rei Alfons aixequés el cap... La “refinitiva” és el bombardeig intensiu de la Marxa Reial. Som monàrquic, sí, però l’himne és espantós. Entendria l’ofensiva musical dels paramilitars que volen seure al Saló Caòtic des Born si el concert inacabable s’interpretés el dia de la Hispanitat o del Llibre Intocable –la Consti-- o si coincidís amb la Pasqua Militar. En dates així, m’empassaria un sabre per escoltar-lo rígid i amb respecte. Ves per on però, durant aquests em manlleven el goig d’oir-lo. És evident que l’estima per Espanya s’ha fos. En realitat, sedueix més fer la guitza als catalanistes. La peça, també dita “Marxa dels granaders prussians”, solament és considerada important per afalagar sant Antoni i sant Joan. Sovint deduesc que només la sonen per captivar els cavalls.

La Diada és avorrida. Com que me l’han furtada com a festa nacional, em qued a casa que s’hi està molt bé. La festa necessita un canvi radical, exigeix un altre tipus de marxa. Una bona opció seria fer com a Buñol –utilitz expressament la grafia castellana com a homenatge a la “ñ”-- però d’una manera més nostrada: entost de llençar tomàquets, podríem tirar-nos les taronges que es venen aquest dia i fer-les servir de projectil per ferir el contrari. No em negareu que comparativament, hi sortiríem guanyant. La Contramurada convertida en una Fanta gegant, però sense gas, seria una atracció de categoria: el tomàquet embruta. En acabat, una aroma dolça, de flor de taronja, perfumaria els carrers de Cabildolàndia. Les clovelles podrien llençar-se a qualsevol soll. Amb una mica de sort --si amagaven els garrins-- els tècnic municipals valorarien el corral a preu d’habitatge noble. Si d’un galliner ben permutat en van treure una fortuna, d’un palau de porcs quasi-ibèrics, què no em trauríem? Per fer negocis, s’ha de ser primera espasa. Arriba España! Toc, toc, toc.

5 Comments:

  • At 12:14 p. m., Anonymous Anònim said…

    Els teus comentaris sempre són genials, Francesc! Quanta ironia que arribes a descarregar en un sol article!

    Jo també em qued a casa per la Diada. Però no vaig poder evitar sentir l'himne ecspanyol... La bandera, en canvi, vista amb perspectiva històrica, no em fa tanta ràbia, malgrat el que representa avui. Si sabessin molts nacionalistes espanyols que la bandera d'Espanya és un símbol català i que era la bandera de la marina mercant catalana segurament no li tindrien tanta devoció.

     
  • At 9:35 a. m., Anonymous Anònim said…

    Gràcies per les floretes. Açò de la bandera m'ho guard per treure-ho quan vengui bé. La veritat és que l'espanyola antiga era horrible.

    Francesc Sintes

     
  • At 5:23 p. m., Anonymous Anònim said…

    De res Francesc,

    A quina et refereixes amb açò de l'espanyola antiga?

    Si t'interessa el tema, pots trobar més informació aquí:

    Concurs bandera

    Debat

    Si no funcionen els enllaços les adreces són:
    http://www.histocat.cat/pdf/bandera_esp.pdf

    http://www.racocatala.cat/forum/llegir.php?idf=6&fil=1237&pag=0&ressalta=bandera+Espanya#

     
  • At 9:02 a. m., Anonymous Anònim said…

    Talaìòtic

    Perdona el retard però aquests dies gairebé no puc entrar a Inernet.

    La bandera antiga tenc entès que era blanca amb unes pales vermelles. És possible que vagi errat. Crec que és la que empraven els "requetés". Per això no es veia bé d'enfora i la van substituir per l'actual, d'arrels clarament catalanes com la "pesseta"

    Francesc Sintes

     
  • At 10:56 a. m., Anonymous Anònim said…

    D'acord.

    És el que s'explica en el document que t'he passat, que els vaixells no es distingien bé i per açò van canviar la bandera naval, que al final es va aplicar també com a bandera de terra...

    No et preocupis pel retard, internet és atemporal.

     

Publica un comentari a l'entrada

<< Home